• 0 (482) 213-2539
  • info@babaoglu.com.tr
  • Sektörde 29. yılımız..

PDKS Nedir ?

PDKS Nedir ?

PDKS Nedir ?

PDKS nin açılımı: Personel Devam Kontrol Sistemi’dir.

Bir iÅŸ yerinde çalışmakta olan personelin iÅŸe giriÅŸ ve çıkış zamanlarının kaydedilmesi, bu kayıtlara dayanarak personelin devam durumu, fazladan mesai, vardiya zamanları, ÅŸirket içinde belirli alanlara eriÅŸim izinleri, maaÅŸların hesaplanması gibi raporların program üzerinden hesaplanması iÅŸlemlerini kapsamaktadır.

rogram üzerinden hesaplanması iÅŸlemlerini kapsamaktadır.

Personel Devam Kontrol Sistemleri 2 kısımdan oluşur.

1-Personel Devam Kontrol Sistemi Cihazları

2-Personel Devam Kontrol Sistemi Programı

1.       PDKS Cihazları

Personellerin iÅŸe giriÅŸ-çıkış zamanlarının kaydedilmesi ve bu verilerin yazılıma aktarılmasını saÄŸlar. 3 ayrı grupta toplanır.

Parmak İzi Okuyucular

Parmakların uç bölgesi insan biometrisine uygun olarak benzersiz ÅŸekilde yaratılmıştır. Bu yapının aynısı ya da benzeri hiçbir insanda bulunmaz. Bu yüzden en güvenilir ÅŸifreleme yöntemi denilebilir. Parmak ucunda yer alan girinti ve çıkıntılar bir nevi biometrik haritaya benzemektedir. Parmak izi okuma cihazları bu girinti ve çıkıntıların birbirine olan mesafesini, kıvrımların açılarını ayrıca belli noktaların birbirine olan uzaklığını algılar, ÅŸifreleme algoritması meydana getirir. Cihaza parmak izi yeniden okutulduÄŸu zaman cihaz içinde algoritmaya alınan kayıtlar arasında eÅŸleÅŸtirme yapar, parmak izi tanıma süreci de bu ÅŸekilde tamamlanmış olur.

Yüz Tanıma Cihazları

Personelin yüzü cihaz üzerinde yer alan yüksek çözünürlükteki kameralar ile sisteme 3 boyutlu olarak tanıtılır. 3 boyutlu resim üzerinde referans noktalar belirlenir. Yüz tanıma algoritması ile sayısal verilere dönüÅŸüm yapılır. Biometrik yüz haritası olarak adlandırılan bu algoritma, burnun gözlere oranı, gözlerin birbirine olan oranı, gözlerin çeneye olan oranı gibi basit ÅŸekilde anlatılabilen referans noktaların milimetrik olarak birbirine olan uzaklığını ölçmektedir. Bu referans noktalar insan parmak izi gibidir. Yalnızda o insana özel olmaktadır. Aynısı veya benzeri olmaz. İnsan gözü ile fark edilemeyen bu özellikler yüz tanıma cihazı ile tanınır. Kaydı alınmış olan ve referans noktaları algoritma ile sayısal verilerek dönüÅŸtürülmüÅŸ olan yüzler sistemin databasesine kaydedilir. Yeniden yüz okutulduÄŸunda ise 1 sn. gibi kısa bir sürede yüz tanıma iÅŸlemi gerçekleÅŸtirilmiÅŸ olur. Yani veri doÄŸrulaması yapılır. DoÄŸrulaması yapılan veri ise API aracılığı ile talep edilen programa aktarılmaktadır.

Personel Kart Okuyucular

 

Bu cihazlar kullanım amacına baÄŸlı olarak PDKS veya GKS sistemleri ile personelin iÅŸe giriÅŸ-çıkış zamanlarını tespit eder, firma içinde yetkilendirilen alanlara giriÅŸ-çıkışa izinleri tanımlar, yemekhane veya kantindeki hakkediÅŸler için kullanılır. İşe giriÅŸ-çıkış noktalarına, tespit edilmiÅŸ olan kapı, geçiÅŸ noktası veya turnike gibi alanlara yerleÅŸtirilmiÅŸ olan personel kart okuyucular personelin kartı okutması ile beraber personel kart ID’ler zaman damgalı olarak yazılıma aktarılır. Bu zaman damgaları ile gelen kart ID’leri Personel Devam Kontrol ve GeçiÅŸ Kontrol Sistemi yazılımlarına aktarılır. Yazılımlar ile personelin yetkileri, iÅŸe giriÅŸ-çıkış vakitleri, molaları, hakkediÅŸleri ve mesai ücretleri hesaplanır. Personel kartları renkli lazer baskı tekniÄŸi ile hazırlanmaktadır. Personel kartları üzerine firma logosu, personelin resmi, firmanın isteÄŸi ile özlük bilgileri yer almaktadır.

2.       PDKS Programı

Personel iÅŸe giriÅŸ-çıkışında personel kartını veya parmak izini PDKS cihazlarına okuttuÄŸu tarih ve zaman cihaz tarafından direk kaydedilmektedir. Personelin sicil ID’leri ile beraber okutma zamanı cihazlardan PDKS programına aktarılmaktadır. PDKS programına gelen zaman etiketleri ile personele ait olan geç gelme, fazla mesai, vardiya deÄŸiÅŸikliÄŸi, izin dönemleri, puantaj, devamsızlık halleri gibi verileri iÅŸler, aylık maaÅŸ hakkediÅŸini veya personellerin performansını raporlar. Önemli olan ise cihazlarsan gelen verilerin doÄŸru olmasıdır. Gelen verinin doÄŸru olması sonrası yazılım üzerinde firmaya özel istenen ÅŸekilde yazılımsal deÄŸiÅŸiklikler, kurallar ya da raporlar hazırlanabilir.

WhatsApp